Preskočiť na hlavný obsah

Rúra Amica - nehreje...

Nefunguje vám sporák, či rúra na sporáku Amica? Alebo hreje, ale veľmi slabo a nenahreje na zvolenú teplotu? Násť príčinu nie je až také zložité. Tu sú asi 3 najbežnejšie závady.

  • V prvom rade je dôležité zistiť, či sa po zapnutí rozsvieti aspoň kontrolné svetlo či svetlo v rúre. Ak nesvieti vôbec nič a prívod elektriny je v poriadku, takmer isto je vadný prepínač rúry. Zvyknú sa na ňom roztaviť kontakty.
  • V prípade vadného prepínača sa ešte vyskytujú prípady, že pri prepínaní svetlo len blikne, alebo sa rúra zapne len v niektorej pozícií prepínača. 
prepínač sporáku rúry Amica
Prepínač rúry, sporáka Amica
  •  Ak po nastavení želanej funkcie síce svetlo rúry svieti, ale rúra nehreje ani trochu, je na mieste skontrolovať termostat rúry. Pri otáčaní gombíkom nastavovania teploty musí cvakať - zapínať a vypínať. Ak je prehorený, ohrev ani nezapne.
  • Druhá možnosť je, že rúra nahrieva na vysokú teplotu a nevypne pri nastavenej teplote. Vtedy je jasné, že je zlý termostat.
termostat sporáku rúry Amica
Termostat sporáka, rúry Amica

  • Ak sa rúra síce zapne, a cítiť aj že nahrieva, ale len veľmi slabo, zrejme bude vadné ohrievacie teleso. Najčastejšie zhorí spodné, keďže má vyšší výkon ako vrchné a tým pádom je viacej namáhané. Teleso vieme aj premerať, stačí nám k tomu merák elektrického odporu.
ohrievacie teleso rúry sporáku Amica
Ohrievacie teleso Amica

Veľmi zriedkavo sa stane, že sa prepália káble či konektory na kábloch povolia. Ak má sporák časovač - display, jednou z príčin, že sporák nefunguje, môže byť aj ten. Stáva sa to však zriedka.


Väčšinu najčastejšie menených dielov nájdete na stránke www.teleso.sk.

Komentáre

  1. Nejde vôbec nič zapnut akurát svieti displej a kontrolky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Často sa stáva, že sa po vypnutí elektriny zabudne nastaviť čas na displaji. Bez nastavenia sa rúra nedá zapnúť.

      Odstrániť
  2. Dobrý deň,na rúre svieti iba kontrolka. Nejde vnútorné svetlo ani ventilátor. Nehreje. Môžem poprosiť o približnú poruchu a cenu opravy.
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepálený prepínač, cena opravy od 20 eur, ak si prepínač vymeníte sami až po 60 eur cez servis.

      Odstrániť
  3. Dobrý deň. Na rúre svieti iba kontrolka a nič iné nejde. Viete mi poradiť?
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Väčšinou je to zhorený prepínač, treba sa na to pozrieť, býva to na prepínači obhorené alebo roztavené kontakty.

      Odstrániť
  4. Dobrý deň.Na rúre nesvieti ani kontrolka,ani svetlo a ani nehreje.Viete mi prosím poradiť? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Najčastejšie zhorí prepínač rúry, keď sa to otvorí, tak to vidno, napája sa cez neho všetko. Niektoré značky majú aj tepelnú poistku vzadu proti prehriatiu, takže môže byť aj to.

      Odstrániť
  5. Dobry den. Vcera v noci kvoli zlemu pocasiu bol vypadok elektriny a el.rura Amica blikala. Nastavil som cas ale neviem ju zapnut. Nieco tam treba odblokovat. Poradite mi prosim? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak je nastavený čas, mala by fungovať. Ak nie, potom už zrejem odišiel displej, pomôže len výmena.

      Odstrániť
  6. Zdravim,na vstavanej rúre Amica nehreje spodok,bude to spodná špirála? Vrch hreje,aká by bola cena opravy,dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Špirála okolo 16 eur, vymení vám to elektrikár, nič zložité.
      https://www.teleso.sk/produkt/spodne-ohrievacie-teleso-amica/

      Odstrániť
  7. Dobry den, elektricka rura Ardo, vyhrevne teleso ma dva okruhy, jedna cast hreje, druha nie. Vymenil som spiralu - vyhr. teleso a chyba je tam stale. Vymenil som pripojenie kablov (biely) medzi prvym a druhy okruhom a chyba sa preniesla. Na zile bieleho kabla teda nie je prud. Konektory a zily vyzeraju OK. Je tam este nejaka poistka? Ake by bolo riesenie? Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dva okruhy hrejú, pokiaľ sa zapne gril, pri bežnom pečení funguje len jeden okruh. Skúste to teda dať na finkciu gril.

      Odstrániť
  8. Dobry den mam problem ruru pekne zapnem ale ked nastavim napriklad 150 stupnov vobec mi nevypne stale hreje az do max. Co bude vadne tepelny termostat? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je vadný termostat, musí vypínať na nastavenú teplotu.

      Odstrániť
  9. Dobry den, mam elektricky sporak s rurou volne stojaci Amica zapojeny na 380V vrch mi ide ale rura nie. Moze byt chyba v zapojeni na siet alebo kde moze byt chyba prosim ?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dobrý deň, tiež máme problém s našou rúrou Amica. Stále nám hriala na max., Tak sme objednali nový termostat.
    Elektrikar to vymenil termostat bol ok ale neprechádzala elektrina ďalej cez displej, tak neviem či sa dá aj také niečo zohnať? Stále je to nefunkčné.
    Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď vám hriala naplno, tak to bolo len termostatom, iná chyba by nemala byť. Nastavili ste čas na displeji? Po odpojení čas bliká a rúra sa nespustí, kým sa čas nenastaví.

      Odstrániť
    2. Aha, tak my sme čas nenastavili, skúsime.
      Ďakujem veľmi pekne

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako na poruchu F05, F08, F12, F13 na práčke Whirlpool

V bežnú sobotu periete, keď tu zrazu práčka vypovedá svoju službu. Čo teraz? Zaniesť prádlo do práčovne ? Alebo sa pustiť do hľadania chyby a rýchlo nájsť opravára? Ak máme modernú práčku, ktorej elektronika rozpoznáva závady, diagnóza bude ľahšia. Display vypíše chybu alebo blikajú ledky. Chyba práčky Whirlpool, error code Pre práčku Whirlpool nájdeme chybové kódy ľahko, s inými značkami sa možno potrápime, ale ak potrebujete, neváhajte sa obrátiť na podporu na stránke www.teleso.sk , určite nájdete pomoc. Zostáva už len vyriešiť závadu buď s pomocou známeho elektrikára, alebo zavolať servis. Takisto objednať náhradný diel už nie je v dnešnej dobe problém, na druhý deň máme po probléme.

Predné sklo na sporák a rúru Amica

Rozbité predné sklo na sporáku či rúre Amica nie je nič výnimočné. Výmena je síce jednoduchá, ale nie najlacnejšia. Ak teda chcete ušetriť, vymeníte si ho sami. Už len ho mať. Tu ho už nemajú www.teleso.sk , takže pozháňať ho bude ťažšie. Je ich mnoho typov a väčšina sa dá aj zameniť, rozdiely sú len v dizajne. Ako vymeniť predné sklo: Predné dvere idú vybrať ľahko, v závesoch sa uvolní poistný mechanizmus otočením na opačnú stranu a dvere sa vyberú zo sporáka von. Vyskrutkujeme vrchné držiaky skla - malé skrutky na boku a rovnako závesy dvierok - dve skrutky zospodu a jedna na ráme. Na nové sklo založíme rúčku, len jemne a s citom dotiahneme, plastové podložky sú nutné. Potom dáme závesy dvierok, použijeme nové pliešky, ktoré sa dodávajú so sklom. Zasunieme vnútorné sklo do držiakov a založíme vrchné držiačiky s plechom. Dobre zasadíme naspäť do dier na rúre či sporáku a vrátime poistný mechanizmus do pôvodnej polohy úplne dole. Predné sklo sporáka amica Rám skla s držiakom